За самовільний збір березового соку передбачено штраф

З середини березня в Україні розпочинається збір деревних соків – одних з цінних та поживних лісових продуктів. Масово його заготовляють постійні лісокористувачі, а також підприємці, які отримують для цього спеціальний дозвіл - лісовий квиток. Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.
Однак, в межах населених пунктів така діяльність заборонена. Громадяни, збираючи деревні соки в межах населених пунктів, можуть своїми діями спричинити загибель та послаблення екологічної стійкості дерев. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного роду інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини, що в подальшому позначається на якісному стані дерева та його здатності протистояти несприятливим погоднім умовам.
Заготівля деревних соків у межах населених пунктів є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.
Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області щорічно фіксуються численні випадки самовільної заготівлі березового соку, тому звертаємо увагу громадян та органів місцевого самоврядування на недопущення добування деревних соків в межах населених пунктів та лісових масивів.
Відповідно до вимог ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи зобов’язані здійснювати контроль за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.
При цьому звертаємо увагу на те, що за невжиття заходів органами місцевого самоврядування для охорони зелених насаджень від знищення або пошкоджень, ст. 153 КУпАП передбачена відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 510 до 850 грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці