Несанкціоноване спалювання шкодить довкіллю та людям!

Вже традиційно осінніми вечорами густий дим огортає населені пункти. Це результат «господарської» діяльності на присадибних ділянках. Проте, наслідки від несанкціонованого спалювання ми відчуваємо з весни до пізньої осені. Весь цей час органи контролю посилюють заходи з попередження, виявлення та притягнення до відповідальності таких порушників.

Контроль за недопущенням самовільного спалювання входить до повноважень Державної екологічної інспекцією у Тернопільській області (далі – Інспекція). З метою недопущення спалювання рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження, пасовища, торфовища, населені пункти держінспектори з охорони навколишнього природного середовища здійснюють рейдові перевірки.

У ході рейдів також проводиться роз’яснювальна робота з населенням щодо попередження фактів самовільних підпалів і дотримання вимог природоохоронного законодавства. Проведення роз’яснювальної роботи і навчання серед сільського та міського населення з питань збереження лісів, дотримання встановлених норм і правил пожежної безпеки в лісах та організація заходів з посилення протипожежної охорони у місцях відпочинку дають результат. Проте, дії контролюючих органів в цей час спрямовані на виявлення та притягнення порушників до відповідальності.

За самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків, сміття та відходів передбачена адміністративна відповідальність за ст.ст.77-1, 77, 82, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінальна відповідальність за ст. 245 Кримінального Кодексу України.

Так, з початку 2019 року Інспекцією проведено більше 30-ти оперативних виїздів та цільових рейдів, у результаті яких за самовільне випалювання рослинності або її залишків та порушення правил пожежної безпеки в лісах складено 65 протоколів про адміністративні правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності 65 осіб на суму штрафів 16,191 тис.грн.

 

Значної допомоги у напрямку попередження та усунення подібних порушень Інспекція очікує від органів місцевого самоврядування, адже утворені при них адмінкомісії згідно ч.2 ст.218 КУпАП наділені повноваженнями притягувати до відповідальності за порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів. Не остання їх роль і в проведенні роз’яснювальної роботи серед населення для глибшого розуміння та усвідомлення небезпеки, яку приховує у собі спалювання. Адже, крім забруднення атмосферного повітря вогонь знищує велику кількість найрізноманітніших об’єктів тваринного світу, призводить до руйнації ґрунтового покриву, зниження родючості ґрунту, порушення його структури.

Не менш шкідливим є також спалювання відходів. Так, щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні речовини, а при горінні гуми утворюється канцерогенна сажа. Несвідомість громадян у поводженні з відходами часто вражає. Тому дієвим профілактичним кроком у напрямку попередження подібних дій є виконання органами місцевого самоврядування своїх обов’язків щодо організації збору та утилізації окремих компонентів ТПВ, що мають ресурсну цінність.

Інспекція закликає не вчиняти подібних порушень та поширювати інформацію про шкідливість і неправомірність таких дій. Органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостовувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все, що непридатне в господарстві, варто відвезти на сміттєзвалище.

АЛГОРИТМ ДІЙ

Якщо ви виявили, що на присадибній ділянці особа спалює сміття, викликайте поліцію, уповноважену посадову особу виконавчого комітету місцевої ради на складення протоколу за вчинення відповідного адміністративного правопорушення, чи громадського інспектора, які повинні скласти протокол про вчинення адміністративного порушення передбаченого відповідно ст. 52, 77-1, 82 чи 152 КпАП та направити його до розгляду у компетентний орган. А щоб не втрачати час зробіть фото- чи відеофіксацію порушення. Це допоможе в подальшому довести вину порушника.

Довідково:

статтями 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) та 82 Кодексу України про адмінправопорушення (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) передбачено, що за спалювання рослинності для громадян передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 340грн., для посадових осіб – від 850 до 1190грн.; за спалювання відходів - від 340 до 1360 грн. для громадян та від 850 до 1700 грн. для посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності.

Крім того, ч. 1 ст. 245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) та ч.1 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального Кодексу України за подібні порушення передбачено  також кримінальну відповідальність.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці