З 1 листопада діятиме заборона на вилов риби у зимувальних ямах

З 1 листопада на Тернопільщині розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах, яка триватиме до початку весняно-літньої заборони на період нересту 2025 року.

Чому ж вводять заборону на вилов водних живих ресурсів у зимувальних ямах?

З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб знижується активність, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. Саме в цей час риба дуже вразлива, вона збирається у зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям. Тому, така заборона дає можливість природі відновитися, а рибі – безпечно перезимувати.

Любительська риболовля в цей період дозволена лише поза межами зимувальних ям.

Дозволено використовувати гачкові снасті: зимові вудки, спінінги, поплавкові снасті, нахлистові, донні вудки, жерлиці (кружки), з природними чи штучними приманками.

Максимальна кількість гачків на одного рибалку – 7 одиниць.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність: штраф від 170 до 680 гривень. Крім того, за кожну незаконно виловлену рибину необхідно відшкодувати збитки. Наприклад: судака – 3587 грн., сома — 5117 грн., щуки  — 3468 грн., сазана (коропа) — 3706 грн., білого амура — 3553 грн., білизни (жереха) — 1649 грн., ляща — 1649 грн., лина — 1598 грн., плітки — 1564 грн., краснопірки — 1564 грн., плоскирки — 1564 грн., карася – 1581 грн. тощо.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), може наступити кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом). Дана стаття передбачає штраф від 17 000 до 85 000 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

З повним переліком зимувальних ям Тернопільської області можна ознайомитися на офіційному сайті Тернопільського рибоохоронного патруля чи за посиланням:

https://trn.darg.gov.ua/files/15/10_21_nakaz_perelik_2024.pdf?fbclid=IwY2xjawGG4SJleHRuA2FlbQIxMAABHaeJK7ButL6jreLrVEaA2yoYgss9ofhzgMgtypDOYdPqMB0U6-43PWknbg_aem_CHKI3F-Xw-qB3ix8PBAvNg

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановленої заборони на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах. У разі виявлення порушень – особи будуть притягнуті до відповідальності згідно з нормами чинного законодавства.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці