Cьогодні Міжнародний день охорони природи

18 жовтня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день охорони природи (Día Mundial de la Protección a la Naturaleza). Мета цієї дати – підкреслити важливість дбайливого ставлення до природи та біорізноманіття, а також пошук альтернатив, що дають змогу людству розвиватися в рівновазі з іншими видами на планеті.

Витоком цього свята є лист, який аргентинський генерал і колишній президент Хуан Домінго Перон написав під час свого вигнання в Іспанії тодішньому Генеральному секретарю ООН Курту Вальдгайму. У цьому листі Перон попереджав про "самовбивчий марш, який людство здійснило через забруднення довкілля", і закликав зробити все можливе, щоб повернути ситуацію назад.

ООН прийняла цю пропозицію, щоб заохотити до відповідального ставлення до довкілля, особливо захист і догляд за природними просторами з унікальною флорою та фауною.

Всі ми маємо усвідомити, що велика й відповідальна справа охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів – це наша спільна турбота і наше спільне майбутнє.

Вже сьогодні кожен з нас може зробити маленькі кроки для збереження природи, а саме:

-відмовитися від поліетиленових пакетів, одноразових пляшок та посуду;

-бути енергоефективним у побуті;

-обирати найбільш екологічний транспорт;

-економити воду;

-купувати менше, щоб потім не викидати;

-сортувати сміття і віддавати на переробку.

Сьогодні ми живемо в умовах війни. Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунти. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. А якщо після війни ми допоможемо природі відновитися, то це стане ще однією нашою перемогою!

Дякуємо всім, хто докладає зусиль для збереження довкілля. Піклуючись про природу ми дбаємо про самих себе!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці