Про роботу зі зверненнями громадян

Звернення громадян є одним із засобів захисту їх прав та законних інтересів. Це право закріплено основним законом держави. У статті 40 Конституції України зазначено, що усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і надати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Право на звернення є абсолютним, невідчужуваним правом громадянина і не може бути обмежено.

Забезпечення всебічного розгляду звернень громадян, порушених у них проблем, оперативне їх вирішення, задоволення законних прав та інтересів громадян є одним із пріоритетних завдань Державної екологічної інспекції у Тернопільській області.

Зокрема, з 01.01.2024 по 30.09.2024 всього до Інспекції надійшло 93 звернення, з них 10 колективних, 20 звернень від громадян надійшло поштою,  17 – через органи влади та  42 – через застосунок «ЕкоЗагроза».

Загальна кількість громадян, які звернулись до Державної екологічної інспекції у Тернопільській області за цей період становила 171 особа.

Серед екологічних проблем, які найбільше турбують заявників: порушення законодавства в частині управління відходами, збереження земельних ресурсів, незаконні порубки, забруднення водойм та атмосферного повітря тощо.

Зауважимо, що якість написання звернення відчутно впливає на його розгляд. Недотримання  ст.5 Закону України «Про звернення громадян», а також надання нечіткої інформації про порушення природоохоронного законодавства (відсутня назва суб’єкта господарювання, що здійснює порушення, його місцезнаходження і т.д.), при оформленні звернення, значно «гальмує» процес його розгляду.

Нагадуємо, що звернення до Інспекції щодо порушень природоохоронного законодавства можна подати за допомогою вебресурсу «#ЕкоЗагроза» або на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, 46008,  або на електронну адресу: tern@dei.gov.ua.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці