Інспекція взяла участь у розширеному засіданні кафедри екології та охорони здоров'я Інституту інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ

Цього тижня у Західноукраїнському національному університеті відбулася зустріч викладачів кафедри екології та охорони здоров’я зі стейкхолдерами з метою обговорення якості освітньо-професійної програми за спеціальністю «Екологія та біоекономіка». Зокрема, серед запрошених гостей офлайн та онлайн були: начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Роман Нитка, голова Купчинецької громади Ігор Країнський, директор Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Тарас Капуста, а також  комерційний директор ТОВ «Пивоварня Опілля» Володимир Гульовський.

В.о. завідувача кафедри Леонід Бицюра проінформував присутніх про нещодавно запроваджену в університеті систему екологічного моніторингу, а саме: моніторингу якості атмосферного повітря та моніторингу якості води, а також поділився досвідом співпраці з міжнародними партнерами щодо впровадження екологічних інновацій.

Під час круглого столу науково-педагогічні працівники розповіли про зміст та особливості дисциплін, які викладаються на кафедрі для підготовки здобувачів другого магістерського рівня спеціальності «Екологія та біоекономіка», а також поділилися спільними зі студентами досягненнями у цій галузі.

В рамках обговорення запрошені стейкхолдери висловили рекомендації зі свого практичного  досвіду щодо удосконалення освітніх програм з урахуванням сучасних викликів.

Зокрема, на думку начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Романа Нитки, до наповнення навчальних дисциплін потрібно додати питання, пов’язані з механізмом отримання дозвільних документів при організації діяльності підприємства та його оцінки впливу на довкілля, роботи з контролюючими органами, а також економічної ефективності впровадження екологічно чистих технологій для виробництва й загалом громад.

Усі  учасники заходу наголосили на гострій потребі у випускниках-кваліфікованих фахівцях для забезпечення екологічного моніторингу, управління екологічною діяльністю, організації й реалізації масштабних природоохоронних заходів, розв’язання проблем зменшення негативного впливу на довкілля тощо.

На завершення зустрічі доцентка кафедри екології та охорони здоров’я Оксана Погорєлова провела для учасників заходу екскурсію лабораторією, де продемонструвала сучасне стаціонарне та портативне обладнання, за допомогою якого проводяться різноманітні дослідження та моніторинг стану навколишнього природного середовища.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці