Легше попередити виникнення проблем, а не ліквідовувати згодом їхні наслідки

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області вкотре акцентує увагу на проблемі несанкціонованих сміттєзвалищ. Під час проведення заходів із запобігання та виявлення правопорушень природоохоронного законодавства фахівці Інспекції виявляють непоодинокі випадки засмічення твердими побутовими відходами територій на околицях населених пунктів, лісосмуг, прилеглих територій, які знаходяться поруч із автодорогами тощо. Часто повідомлення про випадки порушень у цій сфері надходять на адресу Інспекції від заявників, зокрема й через вебресурс #ЕкоЗагроза.

Саме стихійні сміттєзвалища є одними із найбільших джерел негативного впливу на довкілля. Вони забруднюють підземні та поверхневі води і ґрунти. Температура гниття відходів подекуди настільки висока, що часто призводить до займання сміття та викидів у повітря великої кількості шкідливих речовин. Крім того, несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

Нагадуємо, викидання сміття у невстановлених місцях тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 57 Закону України «Про управління відходами» зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про управління відходами, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами. Якщо ж несанкціоноване розміщення відходів призвело до забруднення землі, то особа, винна у вчиненні таких дій, підлягає адміністративній відповідальності за ст. 52 КУпАП.

Оскільки, зазвичай, особи, які викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію стихійних сміттєзвалищ  на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, до повноважень ОМС також належить забезпечення ліквідації таких сміттєзвалищ.

Також наголошуємо на необхідності дотримання власниками лісів, лісокористувачами, працівниками лісових господарств вимог природоохоронного законодавства, в тому числі вимог Лісового Кодексу України (ст. 74, 86, 105). Зокрема, не допускати засмічення лісів побутовими і промисловими відходами, здійснювати заходи щодо запобігання виникненню несанкціонованих складувань відходів на територіях лісового фонду, в тому числі на прилеглих територіях до відпочинкових зон, а найголовніше - не бути тими, хто безпосередньо створює такі «смітники» у лісі.

Пам’ятайте, чисте довкілля — відповідальність кожного з нас!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці