26 вересня — Всесвітній день здоров’я навколишнього середовища

Екологічна дата заснована у 2011 році Міжнародною федерацією здоров’я навколишнього середовища з метою привернення уваги громадськості до питань довкілля та його стану. Організація займається розповсюдженням інформації щодо екологічних проблем серед населення, сприяє співпраці країн у намаганнях покращити стан навколишнього середовища на планеті в цілому, привертає увагу людства до управління стихійними лихами та зниження їх ризиків.

Щороку федерація оголошує спеціальну тему для організації різних заходів та привернення уваги людей до проблем довкілля.

Наразі найбільш актуальною темою для України є екологічні наслідки повномасштабного вторгнення рф. Звісно, коли ми говоримо про війну, то передусім згадуємо про загиблих та поранених, біженців та внутрішньо переміщених осіб. Однак, варто не забувати і про так звану "мовчазну жертву" бойових дій – екологію.

Злочини проти довкілля можуть бути менш помітними одразу, однак у довгій перспективі матимуть досить сумні наслідки. Йдеться і про забруднення повітря, ґрунтів та вод, руйнування екосистем та зменшення біорізноманіття.

Тож нині дуже важливо щоб уся шкода довкіллю була максимально зафіксована та у подальшому компенсована агресором.

Нагадуємо, що одним з механізмів, який дозволяє фіксувати шкоду, завдану довкіллю внаслідок війни і збирати докази, які можуть бути використані для документування воєнних злочинів є вебресурс «Екозагроза».

За допомогою цього інструменту ви можете отримати не лише достовірну інформацію про екологічні збитки від пожеж, радіаційної, хімічної та інших загроз, а й самостійно передавати дані про заподіяну шкоду довкіллю.

Питання здоров’я навколишнього середовища є важливими для всього людства. Кожен з нас повинен протистояти всім шкідливим проявам суспільства та робити все залежне від нього для захисту довкілля.

Посилання на застосунок #ЕкоЗагроза:

Вебресурс: https://ecozagroza.gov.ua/

Завантажити на Google Play: https://bit.ly/ecozagroza_googleplay

Завантажити на App Store: https://apple.co/3P7pyJ8

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці