Компостування – як альтернатива спалюванню сухої рослинності та опалого листя

Восени мешканці населених пунктів із дбайливою ретельністю прибирають свої присадибні ділянки та спалюють листя, суху траву, дрібне гілля. При цьому переконані, що таким чином попіл від старих рослин удобрює землю для нових, тож так підвищують родючість.

Однак, це думка оманлива, адже насправді спалювання рослинності не тільки завдає значної шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння.

ЩО Ж РОБИТИ  З  СУХИМИ  ЛИСТЯМ, ТРАВОЮ І  БУР’ЯНОМ?

Опале листя, суху траву і бур’яни не паліть, а компостуйте. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини. Для виготовлення компосту не потрібні якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопати яму збоку подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря.

На компостну купу можна складати рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.

Зауважимо, що опале листя – ласощі для дощових черв’яків, вони перетворюють ґрунт на гумус. Тож опале листя можна просто закопати в саду і воно стане безкоштовним добривом. Окрім того, сухим листям можна вкрити троянди, неморозостійкі багаторічні рослини, декоративні чагарники.

Тож Державна екологічна інспекція у Тернопільській області наголошує на тому, що альтернативи випалюванню листя та сухої рослинності існують! Варто лише спробувати розумні і корисні методи перегною, щоб оцінити їхні переваги й надалі вже ніколи не завдавати шкоди природі, підпалюючи сухі рослинні залишки.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці