У громадах області регулярно фіксуються випадки незаконного використання земельних ресурсів

За результатами перевірок органів місцевого самоврядування, зокрема щодо контролю за станом прибережних захисних смуг водних об’єктів встановлено 26 осіб, якими здійснено самовільне зайняття земельних ділянок водного фонду. 

Такі випадки зафіксовані на територіях: Гусятинської, Білобожницької, Великодедеркальської, Лановецької, Заводської, Збаразької, Залозецької, Нараївської та Байковецької ОТГ.

Обстежені ділянки відносяться до земель водного фонду (територія прибережних захисних смуг), проте використовуються для вирощування сільськогосподарських культур. 

Відтак Інспекцією направлено на адресу територіальних громад вимоги, якими зобов’язано привести у відповідність природоохоронний режим земель водного фонду, винести межі водоохоронних зон в натуру згідно ст. 10 Водного кодексу України.

Наголошуємо, що статтями 60, 61 Земельного кодексу України та ст. 88, 89 Водного кодексу України визначено, що вздовж річок, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги із особливим режимом обмеженої господарської діяльності, де забороняється розорювання земель, садівництво, городництво, зберігання та застосування пестицидів і добрив, влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

На жаль, такі випадки непоодинокі і причини у таких фактів різні — від незнання законодавства та відсутності межових знаків земельних ділянок до банального бажання отримати більші доходи шляхом збільшення посівних площ та, відповідно, кількості зібраного врожаю. Але результат як правило один — з часом це може спричинити забруднення водних об’єктів пестицидами і агрохімікатами, зміни гідрологічного режиму, що призведе до замулення та в перспективі років – висихання і повного зникнення водного об’єкту.

Тож закликаємо фермерів, аграріїв, орендарів та власників земель відповідально ставитися до прибережних захисних смуг та активно сприяти їх збереженню!



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці