Важливе нагадування для представників закладів охорони здоров'я

Медичні заклади, лабораторії та інші лікувально-профілактичні установи в результаті своєї діяльності утворюють велику кількість відходів. Такі медичні відходи є небезпечними, оскільки містять патогенні мікроорганізми, токсичні та хімічні речовини, які призводять до забруднення довкілля та стають причиною різних хвороб. 

Тому поводження з медичними відходами та їх утилізація є важливою епідеміологічною і екологічною складовою безпеки населення України.

Особлива увага в законодавстві надається небезпечним відходам, тому що вони самостійно, або при контакті з іншими речовинами, можуть заподіяти шкоду навколишньому природному середовищу і здоров’ю людини.

Нагадуємо, що наказом Міністерства охорони здоров’я від 06.09.2022 №1602 затверджено «Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами», відповідно до яких заклади охорони здоров’я зобов’язані сповіщати електронною комунікаційною мережею територіальний орган центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства щодо поводження з відходами за місцем провадження діяльності, про передавання відходів перевізнику або суб’єкту господарювання, який отримав Ліцензію, не пізніше ніж за 12 годин до їхнього передавання. 

На території Тернопільщини таким органом є Державна екологічна інспекція у Тернопільській області.

Тому закладам охорони здоров'я області необхідно надавати інформацію про поводження з медичними відходами на електронну пошту Інспекції tern@dei.gov.ua за формою, яка наведена в додатку 6 Наказу МОЗ України від 06.09.2022 року №1602. Також зведення інформації про передачу медичних відходів, відповідно до листа від 12.04.2023 №1/1-2-04-1027, проводить департамент охорони здоров’я Тернопільської обласної військової адміністрації.

Будь ласка, дотримуйтесь цих вимог, щоб забезпечити безпечне і ефективне поводження з медичними відходами. Дякуємо за співпрацю!

Перелік чинних ліцензіатів на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами доступний за посиланнями:

Офіційний сайт Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України: 

https://mepr.gov.ua/biznesu/dozvoly-ta-litsenziyi/

Онлайн-платформа у сфері захисту довкілля "е-Відходи":

https://eco.gov.ua/categories/e-vidhodi


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці