Не спалюйте суху траву, бадилля та сміття!

Літо закінчується і на городах, полях, присадибних ділянках розпочинається прибирання бур’яну, бадилля рослин, опалого листя, стерні.

На жаль, чимало господарів не знаходять нічого кращого, як спалювати ці рослинні рештки. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Тому вкотре нагадуємо, що чинним природоохоронним законодавством заборонено спалювання сухої рослинності, стерні та, тим більше, будь-якого сміття. За такі порушення передбачена відповідальність.

Зокрема, за статтею 77-1 КУпАП, особам, які будуть вчиняти правопорушення загрожує штраф від 3 060 до 6 120 грн для громадян та від 15 300 грн до 21 420 грн для посадових осіб.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, лісових насаджень тощо. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

Крім того, вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля.

Тож закликаємо громадян неухильно дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, які можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці