ДЕІ у Тернопільській області застерігає: не провокуйте пожежі у природних екосистемах, бережіть довкілля!

Цьогорічні температурні рекорди стали серйозним іспитом не лише для людей, а й для природи. Особливо у зв’язку з високим рівнем пожежної небезпеки.

За прогнозами синоптиків, погода в Україні після незначного зниження температури повітря скоро знову стане спекотною.

За інформацією ДСНС, з початку року на території Тернопільської області зафіксована 321 пожежа на відкритих ділянках місцевості. Загальна площа, яка була охоплена вогнем, становить 150 гектарів.

Найчастіше пожежі в екосистемах виникають через легковажність людей. Особливо — власників земельних ділянок, які, попри застереження про небезпеку і відповідальність за порушення правил пожежної безпеки, спалюють сміття та залишки сухостою. Саме з таких осередків вогню найчастіше виникають наймасштабніші пожежі, які становлять загрозу приватним житловим будинкам та завдають непоправної шкоди довкіллю.

Під час пожеж в екосистемах гине безліч тварин, птахів та комах, які не здатні самостійно врятуватись. Хтось з них згоряє, а хтось задихається від їдкого диму.

Застерігаємо усіх безвідповідальних осіб за спалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності чи її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях у населених пунктах загрожують штрафи згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

-від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів (3 060 - 6 120 грн) – для громадян;

-від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів (15 300 - 21 420 грн) – для посадових осіб.

За ті самі дії на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду:

-від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів (6 120 - 12 240 грн) – для громадян;

-від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів (21 420 - 30 600 грн) – для посадових осіб.

Інспекція закликає громадян об’єднати зусилля у боротьбі з самовільним випалюванням сухої рослинності.

Спільними зусиллями збережемо природу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці