Мешканці приватних домогосподарств зобов’язані укладати договори на вивезення відходів

Під час планових перевірок органів місцевого самоврядування фахівці Інспекції регулярно виявляють факти розташування несанкціонованих звалищ побутових відходів на території громад.

«Організаторами» стихійних сміттєзвалищ здебільшого є мешканці навколишніх домоволодінь, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та оплачувати цю послугу, стверджуючи при цьому, що все продуковане сміття залишається у них на присадибній ділянці.

Звичайно, у приватній садибі є більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти у компостну яму і незабаром використати як добриво. Але є й інші відходи – пакувальна тара, пластикові пляшки, засоби гігієни, битий посуд, зношений одяг, відходи від ремонтних робіт тощо. Нерідко це сміття просто викидається у канави поблизу річок, на стихійні сміттєзвалища, сквери, у полях та лісах.

Викидаючи сміття у невстановлених місцях, люди порушують конституційне право людини на безпечне для життя і здоров'я довкілля!

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області з огляду на ситуацію нагадує про правове регулювання питання поводження з відходами.

Відповідно до ч.2 ст. 31 Закону України «Про управління відходами» утворювачі побутових відходів зобов’язані:

1) укладати договори з виконавцем послуги з управління побутовими відходами та вносити у встановленому порядку плату за послугу з управління побутовими відходами;

2) забезпечувати передачу побутових відходів до системи управління побутовими відходами, а побутові відходи, на які поширюється розширена відповідальність виробника, – до системи приймання або роздільного збирання, створеної організаціями розширеної відповідальності виробників;

3) забезпечувати у встановленому порядку роздільне збирання відходів за наявності об’єкта оброблення відходів.

Особи, винні за порушення у сфері управління відходами, несуть дисциплінарну, адміністративну, адміністративно-господарську, цивільну чи кримінальну відповідальність, зокрема, й за порушення вимог щодо передачі відходів суб'єктам господарювання у сфері управління відходами. Про це йдеться у статті 57 зазначеного Закону.

Також нагадуємо, що відповідно до статті 82 КУпАП порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн., і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 грн.

Тож Державна екологічна інспекція у Тернопільській області закликає громадян не уникати укладання договорів з вивезення твердих побутових відходів, дбати про чисте та безпечне довкілля, а також дотримуватись правил благоустрою.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці