Пора жнив — особливий пожежонебезпечний період

Спекотно надворі, «гаряче» на полях. Жнива в самому розпалі – і кожна необережність може спровокувати знищення цілих гектарів так потрібного нам урожаю. А через високу температуру повітря, що тримається вже тривалий час, цей ризик навіть підвищується.

Тож нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:

-до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння;

-перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;

-не заправляти збиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах;

-забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами;

-у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

Пам’ятайте, що самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків  — злочин, за який законодавством України передбачена відповідальність.

Зокрема, за статтею 77-1 КУпАП, особам, які будуть вчиняти правопорушення загрожує штраф від 3 060 до 6 120 грн для громадян та від 15 300 грн до 21 420 грн для посадових осіб.

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області закликає дбайливо ставитися до довкілля, не допускати фактів спалювання рослинних залишків, соломи та стерні, адже такі дії несуть значну загрозу як для природи, так і для життя та здоров’я людей!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці