Порядок видобування підземної води із артезіанської свердловини

Під час перевірок органів місцевого самоврядування фахівці Державної екологічної інспекції у Тернопільські області постійно проводять роз’яснювальну роботу щодо застосування норм природоохоронного законодавства серед населення.

Одним із актуальних питань є необхідність отримання дозвільних документів при видобуванні підземної води із артезіанських свердловин, які розташовані  на території приватних домогосподарств та її використання для забезпечення власних господарсько-побутових та питних потреб.

Зазначаємо, що видобування та використання підземних вод регулюється Водним кодексом України та Кодексом України про надра. Відповідно до статті 23 Кодексу України про надра визначено, що без спеціального дозволу на користування надрами громадяни, які зареєстрували своє право власності (користування) на земельні ділянки, в їх межах мають право для своїх господарських і побутових потреб видобувати підземні води (крім мінеральних) в об’ємі, що не перевищує 300 м3 на добу.

Статтею 48 Водного кодексу України визначено, що не належить до спеціального водокористування та не потребує отримання відповідного дозволу забір та використання води (у тому числі підземної) в об’ємі до 5 м3 на добу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці