Інформуємо про підсумки роботи громадських інспекторів за І-ІІ квартал 2024 року

Однією із гарантій екологічних прав громадян, відповідно до статті 10 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, є громадський контроль за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, що здійснюється, зокрема, громадськими інспекторами з охорони довкілля.

Громадські інспектори з охорони довкілля — це свідомі громадяни, які  власними силами допомагають у боротьбі з браконьєрством, незаконним видаленням зелених насаджень, самовільним випалюванням сухої рослинності та іншими порушеннями природоохоронного законодавства, беруть участь в рейдових заходах, складаючи адміністративні протоколи, і це все винятково на громадських засадах, без увільнення від основної роботи і без додаткової оплати праці.

Діяльність громадського інспектора регламентується «Положенням про громадських інспекторів з охорони довкілля», що затверджене наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 27.02.2002 №88 (далі – Положення). Також Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 255) визначено статті, за якими громадський інспектор з охорони довкілля має право складати протоколи при виявленні ним порушень вимог природоохоронного законодавства і надавати Інспекції для притягнення винних до адмінвідповідальності.

Протягом І-ІІ кварталу 2024 року громадські інспектори з охорони довкілля, діяльність яких координує Державна екологічна інспекція у Тернопільській області здійснювали активну роботу з метою виявлення правопорушників у сфері охорони навколишнього природного середовища в межах наданих їм повноважень.

Відтак, за вказаний період громадські інспектори склали 37 адмінпротоколів, на підставі яких притягнуто до відповідальності 37 осіб на загальну суму 16 643 грн.

Серед найактивніших громадських інспекторів, які виявили найбільше порушень у сфері природоохоронного законодавства були: Олійник М .І., Сосновий В. М., Паробок С. Я. та Яворський Т. Д.

Зазначаємо, що посвідчення громадського інспектора видають на рік з щорічним  продовженням за результатами оцінки звітів екоінспектора про виконану роботу.

Якщо стане відомо, що людина зловживатиме посвідченням, то його можуть анулювати.

За відсутності результатів роботи в напрямку охорони довкілля громадського інспектора також можуть позбавити цього звання.

Закликаємо громадян не бути байдужими до навколишнього природного середовища, а активно сприяти його захисту!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці