11 червня — Міжнародний день рисі

З 2018 року у світі 11 червня відзначають День рисі. Започаткували цю традицію для того, щоб поширювати знання про дику кішку та порушити питання її збереження. Рись євразійська — є рідкісним великим хижаком та символом Карпат і сьогодні вона потребує нашої уваги.

З 1994 року, коли рись включили до Червоної книги України та заборонили полювання, чисельність популяції тварини суттєво не збільшується, а про її життя досі відомо небагато.

В Україні рись трапляється у Карпатах — близько 400 особин, та на Поліссі — до 100 особин. Однак її становище набагато краще ніж, наприклад, в іншого великого хижака — ведмедя, популяція якого налічує лише близько 300 особин. Кішку “рятує” її таємничість, адже тварина живе у важкодоступних місцях та зазвичай не наближається до людських поселень. Випадково побачити рись у дикій природі — велика рідкість.

За даними Всесвітнього фонду природи, основні чинники, що негативно впливають на чисельність рисей в Україні:

зменшення площі її оселищ — високогірних лісів, заболочених рівнин Полісся;

негативний вплив людського господарювання, наприклад лісозаготівлі, туризму;

зменшення кормової бази, а саме дрібних копитних та ссавців;

трофейне незаконне полювання (браконьєрство).

Тварина є видом, від якого залежить здоров’я екосистем та життєвий цикл інших видів. Наприклад, для життя рисі необхідна велика територія, де її ніщо не турбуватиме — від 120 до 1 800 км квадратних для самців, 80-500  для самок. Відтак, охороняючи рись та її оселище шанс на виживання отримують інші види тварин та рослин (в тому числі червонокнижні), що живуть поруч з нею.

Кожен хижак в екосистемі має свою нішу. У рисі — це регулювання чисельності гризунів, а також лисиць — переносників хвороб і паразитів. Ліси завдячують здоров’ям нашій плямистій хижачці.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці