Що таке екологічний слід і як його визначити?

Екологічний слід — це показник, за допомогою якого дізнаються ступінь впливу суспільства на навколишнє середовище. Концепція була винайдена в 1996 році за пропозицією економіста Вільяма Різа та еколога Матіса Вакернагеля.

Екологічний слід враховує низку факторів:

-споживання ресурсів: це витрати на їжу, воду, енергію, деревину та інших матеріали, які використовуються для задоволення потреб людей;

-викиди вуглецю: кількість вуглецю, що викидається в атмосферу внаслідок спалювання палива та інших видів діяльності.

-забруднення: рівень викидів забруднюючих речовин, які можуть впливати на якість повітря, води та ґрунту;

-землекористування: кількість землі, необхідної для вирощування продуктів харчування та іншої сільськогосподарської діяльності, а також для інфраструктури та населення.

Використовуючи цей показник, можна оцінити, наскільки великий екологічний слід має кожна людина, група людей, країна чи навіть увесь світ.

Ця концепція допомагає зрозуміти, як наш спосіб життя та економічна діяльність впливають на природне середовище та які існують можливості для зменшення цього впливу, зокрема за рахунок більш економного споживання ресурсів, сортування сміття, обмеження використання пластику та інших заходів із охорони довкілля.

За допомогою онлайн-калькулятора кожен може прорахувати свій екологічний слід та дізнатися, як можна змінити свої звички на краще для нашої планети:

https://e-comon.org.ua/calc/ecoslid/index.php

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці