30 травня — День степу

Сьогодні в Україні відзначають День степу. Свято започаткували 2017-го, коли минуло 90 років зі створення заповідника «Кам'яні Могили» – одного із символів охорони степів в Україні. ​Це свято для України має неабияке значення, адже понад 50% її території — степи і лісостепи (лісостеп в міжнародній класифікації є підвидом степу).

Степи є цінними територіями як для біорізноманіття, так і для пом’якшення кліматичної зміни. Кожен третій вид, що занесений до Червоної книги України – степовий.

А розорювання степів пришвидшує вплив глобальної зміни клімату на Україну, вивільнюючи запаси вуглецю з ґрунту, викликаючи ерозію та спричинюючи пилові бурі та посуху.

Степи і луги підтримують природні цикли вуглецю, сірки, азоту, заліза, калію, фосфору, кальцію, кисню, води тощо. Рослинність цих природніх зон перетворюють сонячну енергію в органічні речовини, які є життєво необхідними для всього живого на планеті.

Ми більше не зустрінемо подібних екосистем, тому вкрай важливо постаратися їх зберегти. Ці екосистеми підтримують життя різноманітної флори та фауни, починаючи від дрібної ґрунтової, закінчуючи хижаками та травоїдними.

Видова насиченість степів може сягати 100 видів рослин на 1 кв. метр.

Територією України пролягає найбільша у світі зона степів, яка називається «Великий Степ». Вона простягається від румунської Добруджі через Україну і тягнеться до хребтів Копетдагу і Тянь-Шаню, маючи площу понад 2 мільйони квадратних кілометрів.

На жаль, нині через російське вторгнення славетні степові ландшафти дуже пошкоджені та потребують захисту. Проте ми обов’язково відвоюємо та відновимо український степ!

На фото степи Тернопільської області:

1. Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення «Богданівський степ» — поблизу с. Колодрібка (околиця Заліщиків).

2. Ландшафтний заказник загальнодержавного значення "Товтровий степ" — на території сіл Галущинці, Жеребки та Колодіївка Підволочиської громади.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці