24 травня – Європейський день парків

Цей день був ініційований Федерацією "Європарк" – організацією, яка об’єднує природні території, що охороняються, в тридцяти шести європейських країнах.

Дата святкування обрана не випадково - 24 травня 1909 року були створені перші дев'ять національних парків Швеції. Метою ж сьогоднішнього дня є привернення уваги до проблем збереження парків і заповідників та недопущення зменшення їх територій.

На жаль, повномасштабне вторгнення рф завдає шкоди нашим нацпаркам. Тисячі гектарів заповідного фонду пошкоджуються і знищуються внаслідок бойових дій.

Попри все, Україна крокує до мети підвищити туристичний потенціал своїх парків. Відповідно до Європейської програми збереження біологічного різноманіття, Україна до 2030 року має збільшити територію природно-заповідного фонду з 6,7% від загальної площі країни до 15%.

У Тернопільській області функціонують 2 національні природні парки: „Дністровський каньйон” і „Кременецькі гори”.

Національні природні парки створені з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів Середнього Придністров’я й Північного Поділля, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Отож Європейський день парків — це ще одне нагадування про те, що природа потребує нашої допомоги. Важливо пам’ятати, що збереження парків і заповідників — це запорука здорового майбутнього для нас і наших дітей. Тому давайте об’єднувати зусилля і робити свій внесок у захист навколишнього середовища кожного дня!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці