22 травня — Міжнародний день біологічного різноманіття

Міжнародний день біорізноманіття — це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні проблеми збереження біоти — всього живого довкола нас.

Біологічне різноманіття продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нераціонально, що веде до важких наслідків.

Сьогодні у світі під загрозою зникнення перебуває понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Щоб докорінно змінити ситуацію, кожен має переглянути свої взаємини з природою. Адже споживацьке ставлення до природних ресурсів призводить до втрати лісів, степів, які є середовищем існування багатьох видів, зокрема тих, що занесені до Червоної книги. Надмірне втручання в природне середовище, порушення його умов і законів, а також нестримне забруднення, що спостерігаються в сучасному світі стають причиною втрати біологічного різноманіття і ставлять під загрозу існування самої людини.

Україна також втрачає своє біорізноманіття через ворожі дії рф. Зокрема, у результаті підриву греблі Каховської ГЕС у зоні екологічного лиха опинилися близько 80 тис. га заповідних територій. Є велика ймовірність, що такі рідкісні тварини як сліпак піщаний, ємуранчик тощо можуть повністю зникнути.

Цього року темою Міжнародного дня біорізноманіття є слоган — «Стань частиною Плану». Справа в тому, що 19 грудня 2023 року, в річницю прийняття Куньмінсько-Монреальської глобальної рамкової програми з біорізноманіття.

«Стань частиною Плану» є закликом до дій!

Отож долучитися до збереження біорізноманіття може кожен, виконуючи хоча б декілька простих правил, які не потребують великих зусиль, часу та коштів:

не викидати сміття у непризначених для цього місцях та сортувати його;

користуватися екологічно безпечними товарами;

садити дерева та долучатися до екологічних акцій;

використовувати повторно речі та зменшити обсяг споживання;

Бережіть природу, будьте екологічно свідомими!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці