15 травня — Міжнародний день захисту клімату

Щорічно 15 травня відзначають Міжнародний день захисту клімату. Мета цього дня — привернути увагу людства до погіршення кліматичного стану, а також в необхідності пошуку методів усунення загрози.

Основною причиною кліматичних змін є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Парникові гази, що утворюються внаслідок діяльності людини, викликають посилення парникового ефекту. А надмірна кількість газів, які утворюються в результаті діяльності ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, а також лісових пожеж, утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатись до космосу.

Уперше підвищення концентрації парникових газів в атмосфері обговорювалося на світовому рівні в 1992 році на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату.

Україна була серед країн-лідерів, які підписали і ратифікували Паризьку кліматичну угоду та стала 9 країною світу, яка розробила Стратегію низьковуглецевого розвитку до 2050 року та направила до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Зараз Україна відчуває на собі ще й негативний вплив війни, з наслідками якої ми будемо боротися після перемоги над загарбниками, які знищують нашу природу, здорове функціонування екосистем та нашої землі загалом.

Кожен із нас повинен розуміти всю глобальність питання та починати насамперед із себе. Якщо ми не будемо активно діяти, то незабаром наблизимось до тієї межі, коли глобальну зміну клімату зупинити буде вже неможливо і наше життя у майбутньому буде під загрозою.

Бережімо нашу планету разом!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці