Навіщо потрібно правильно утилізовувати батарейки?

Поява батарейок у нашому житті суттєво підвищила рівень комфорту, але значно погіршила екологічний стан цілої планети. Якщо використану батарейку просто викинути у відро для сміття, то це завдасть великої шкоди не тільки нам, але й декільком наступним поколінням.

Батарейка містить у собі склад хімічних речовин, які виділяють токсичні випаровування. Взаємодіючи між собою в ізольованому просторі, вони видають потрібну нам енергію.

Отже, до складу батарейок входить:

·       Кадмій. Це канцероген, який призводить до онкологічних захворювань.

·       Свинець. Дуже важко виводиться організмом, а накопичившись, він порушує роботу нервової системи, нирок тощо.

·       Ртуть. Накопичується в організмі та порушує роботу нирок, печінки, легенів, нервової системи, органів зору.

·       Нікель та цинк. Призводять до появи дерматитів.

На кожній батарейці є особливий знак, який повідомляє, що не можна викидати використану батарейку у сміття. Захисна металева оболонка дуже швидко розчиняється під дією вологи та корозії, і всі вищевказані хімічні речовини попадають у  ґрунт, а потім у ґрунтові води. Доведено, що 1 звичайна пальчикова батарейка забруднює до 400 літрів води.

Як діяти? Що робити з використаними батарейками?

Відпрацьовані елементи живлення в Україні та, зокрема на Тернопільщині, можна здати в мережі-партнери  всеукраїнського руху «Батарейки, здавайтеся», це: Сільпо, Епіцентр, JYSK, Novus, Comfy та WOG, а також в інші пункти, які розміщені на інтерактивній карті: https://batareiky.ua/post/kudy-zdaty

Дбаймо про довкілля разом!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці