Що робити, якщо ваш сусід не дотримується правил добросусідства?

Періодично до Державної екологічної інспекції у Тернопільській області надходять скарги громадян на дії сусідніх будинковолодінь, зокрема щодо поширення неприємних запахів внаслідок утримання сільськогосподарських тварин або задимлення внаслідок роботи опалювальних пунктів, печей для приготування їжі, руху автомобільного транспорту тощо.

Наголошуємо, що чинним природоохоронним законодавством, а саме: Законом України «Про охорону атмосферного повітря» не визначено обов’язків громадян України отримувати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Проте такі проблемні питання розглядаються у контексті дотримання громадянами Правил добросусідства.

Що таке Правила добросусідства?

Стаття 103 Земельного кодексу України передбачає те, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні:

обирати такі способи використання земельних ділянок, при яких власникам/користувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей.

Власники та землекористувачі ділянок  не мають права використовувати свої земельні ділянки так, щоб це заважало сусідам використовувати їхні земельні ділянки за цільовим призначенням. Це називається неприпустимим впливом.

Стаття 104 ЗКУ надає право власникам та землекористувачам земельних ділянок вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров'я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше.

Куди звертатися ?

Частина 3 статті 158 ЗКУ покладає повноваження щодо розгляду та вирішення земельних спорів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, обмежень у використанні земель, земельних сервітутів, а також додержання громадянами правил добросусідства на органи місцевого самоврядування. Частина 5 цієї ж статті передбачає що у разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органу місцевого самоврядування спір вирішується у судовому порядку.

Зазначаємо, що згідно з чинним законодавством, представники Державної екологічної інспекції у Тернопільській області не уповноважені розглядати спори з питань дотримання громадянами правил добросусідства, однак можуть долучатися до роботи комісій, які формують органи місцевого самоврядування для розгляду таких питань.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці