СПАЛЮВАТИ ЛИСТЯ ТА СУХУ ТРАВУ – ЗАБОРОНЕНО!

Попри постійні заборони та застереження, жителі області часто позбуваються сухої трави, листя та сміття на полях і приватних ділянках застарілим методом – спаленням, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає довкіллю та здоровю людини.

Дуже часто спалення сухостою може перерости у великомасштабні пожежі.

Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Окрім того, випалювання стерні, сухої рослинності завжди призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу.

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області повідомляє про посилення заходів контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства щодо попередження виникнення пожеж на відкритих територіях та в екосистемах.

Зокрема, Інспекцією регулярно проводяться рейди із залученням органів поліції, державної лісової охорони, органів місцевого самоврядування тощо.

Також триває роз’яснювальна робота щодо недопущення випалювання рослинності під час проведення інформаційних зустрічей в ОТГ стосовно функціонування застосунку «ЕкоЗагроза».

Вкотре нагадуємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків становить:

від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн);

від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів посадових осіб (від 15 300 грн до 21 420 грн).

За ті ж дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 6 120 до 12 240 гривень.

Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже спалювання сухої рослинності – це, водночас, знищення флори і фауни!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці