Видалення зелених насаджень в населених пунктах: що потрібно знати

26 березня відбувся брифінг в медіацентрі ОВА за участю головного інспектора відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Василя Дуди щодо заборони на самовільну обрізку дерев та механізму отримання дозвільних документів.

Зокрема, держінспектор пояснив, що обрізка дерев здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105.

Також Василь Дуда розповів про те, як повинна відбуватись процедура обрізки дерев згідно чинних правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України.

Загалом існують три основні типи обрізки, що є етапом догляду міського озеленення:

Формувальна. Проводиться для молодих саджанців, допомагаючи їм правильно сформувати свою молоду крону. Роблять кілька років підряд після висадки.

Санітарна. Проводиться періодично або за потреби (при негоді). Зрізають сухі, аварійні гілки, уражені омелою або грибами.

Омолоджувальна. Проводиться лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Обрізається частина крони, щоб дати можливість дереву оновитися.

За словами фахівця, в області трапляються непоодинокі випадки обрізки дерев з порушенням правил. Крім того, зрізи дерев не оброблюються спеціальними препаратами, через що у серцевину потрапляють різні шкідники та руйнують дерево.

Також державний інспектор навколишнього природного середовища Тернопільської області Василь Дуда наголосив на тому, що видалення зелених насаджень може проводитися лише після отримання документу, який посвідчує право на проведення таких робіт, а за незаконну рубку дерев передбачено цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Закликаємо органи місцевого самоврядування і балансоутримувачів зелених насаджень, і громадян дотримуватися законодавства та не знищувати зелені насадження в населених пунктах!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці