21 березня — Міжнародний день лісів

21 березня відзначається Міжнародний день лісів. Ця дата була запроваджена відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН 28 листопада 2012 року, а перше її святкування відбулося у 2013 році

Щорічно обирається нове гасло цього свята. Наприклад, основна тема 2024 року це «Ліси та інновації: Нові рішення для кращого світу».

Ліси відіграють одну з найважливіших ролей у боротьбі зі зміною клімату, адже є найбільшими поглиначами вуглецю та другим виробником кисню, після Світового океану.

Щороку у світі зникає понад 13 мільйонів гектарів лісів, що дорівнює розміру Англії. Ліси вирубують для збільшення площ сільськогосподарських земель, прокладки нових доріг та видобутку корисних копалин. Деревину використовують як сировину для виробництва паперу, меблів тощо.  Окрім запланованих вирубок лісу, дерева знищують і так звані чорні лісоруби. Зазвичай вони обирають найкращі дерева в лісах.

Українські ліси страждають і від звички людей підпалювати суху рослинність, щоб “очистити” землю навесні та восени. У пожежах гине все живе, зокрема тварини та мікроорганізми ґрунтів. З часом така земля стає непридатною для відновлення екосистем.

Через російську агресію в Україні майже третина всіх лісів країни пошкоджена. Саме тому вони потребують посиленої охорони. Для цього необхідно створювати нові обʼєкти природно-заповідного фонду, а також ощадливо використовувати природні ресурси.

Долучитися до збереження лісів може кожен.

Для цього варто:

- обирати цифрові версії документів, рахунків й виписок;

- відмовлятися від друкованих чеків;

- віддавати перевагу електронним книгам та журналам; 

- замість щоденника та наліпок користуйтеся нотатками у смартфоні; 

- використовувати обидва боки аркуша під час друку;

- не зривати квіти в лісах;

- не ламати гілки для багаття та дотримуватися пожежної безпеки на природі;

- обирати тканинні рушники замість серветок.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці