НЕ ПАЛІТЬ СУХОСТІЙ – НЕ ВЧИНЯЙТЕ ЗЛОЧИН!

Щороку з настанням теплих днів дуже гостро постає проблема спалювання сухої рослинності та її залишків.

При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту.

До речі, гинуть і ті, що беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також винищують різних шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам.

Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий, неприємний – їсть очі, неприємно пахне. А спалюючи траву у місті, ви спаюєте й солі важких металів що осіли на листі – такий дим просто отруйний. До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання.

Трав’яні пожежі є одним з головних джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують, що спалювати траву корисно помиляються самі і вводять в оману інших.

Кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області закликає усіх громадян бути свідомими! Не спалюйте сміття, суху рослинність та її залишки. Не знищуйте природу.

Пам'ятайте за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме: громадянам загрожує від 3 060 до 6 120 гривень штрафу, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 гривень. За ті ж дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 6 120 до 12 240 гривень.

Якщо ви помітили осередки загорання сухої рослинності, негайно телефонуйте за номером 101.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці