Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

7 вересня встановлена одна з пам'ятних дат ООН, яка носить назву – «Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба» (International Day of Clean Air for blue skies). За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я забруднення атмосферного повітря є «невидимим вбивцею», що спричиняє загострення багатьох респіраторних захворювань, кардіологічних та інших хвороб, від яких щороку помирають мільйони людей.

Повномасштабна війна в Україні є трагедією світового масштабу, адже ведення активних бойових дій серйозно погіршує якість повітря, забруднюючи його на довгі роки та відносячи у будь-яку точку земної кулі. Крихітні, невидимі частинки, що утворюються внаслідок вибухів сотень снарядів, ракет та авіабомб, проникають глибоко в наші легені, кров і тіла. Ці забруднювачі є причиною приблизно третини смертей від інсульту, хронічних респіраторних захворювань і раку легень, а також причиною однієї чверті смертей від серцевого нападу. Аналіз статистичних даних показав, що Україна, на жаль, входить в десятку країн з найвищим рівнем смертності від хвороб, пов'язаних із забрудненням атмосферного повітря.

Важливо, що 9 липня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря", яким внесла зміни до таких законів України, як: Закон України "Про охорону атмосферного повітря", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", "Про санкції" та ін. Цей Закон зобов'язує КМУ забезпечити запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин та визначення якості атмосферного повітря, що неодмінно буде сприяти зростанню кількості моніторингових досліджень та покращенню стану атмосферного повітря на усій території нашої країни.

Відзначення «Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба» акцентує увагу усіх країн світу на глобальну проблему забруднення атмосферного повітря, підкреслює важливість і нагальну необхідність підвищення обізнаності громадськості на всіх рівнях та сприяє об'єднаним діям щодо поліпшення якості повітря.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці