Інспекцією зафіксовано порушення у природно-заповідному фонді

05.08.2022 року працівниками Державної екологічної інспекції у Тернопільській області проведено заходи із виявлення фактів незаконного використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду на території гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський» (далі – Заказник).

         У ході проведення цих заходів, за здійснення рибальства у недозволених місцях у межах зазначеного об’єкту природно-заповідного фонду, інспекторами складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення за ст.91 КУпАП. Проведено роз’яснювальну роботу серед присутніх рибаків про заборону рибальства у мажах Заказника до моменту відведення спеціальних ділянок та затвердження відповідних норм та порядків для любительського рибальства відповідно до законодавства.

         На даний час любительське і спортивне рибальство, на водоймах загального користування, здійснюється відповідно до Порядку… затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 1998 р. N 1126 та Правил…   затверджених Наказ Державного комітету рибного господарства України 15.02.99 № 19 зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28 квітня 1999 р. за N 269/3562.

         Відповідно до п. 1 Порядку… у рибогосподарських водоймах України (за винятком водойм, які знаходяться у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, риборозплідних господарств, водойм, які мають обмеження щодо їх спеціального використання (питні, технічні тощо), а також водойм або їх ділянок на яких лов (добування) водних живих ресурсів заборонено) дозволяється здійснення любительського і спортивного рибальства всім громадянам України, іноземним громадянам, а також особам без громадянства.

         Відповідно до п. 1.1 Правил… встановлено, що вони поширюються на всі водні об'єкти України (далі - водойми) та їх придаткову систему в межах, яких вона сягає за максимальних паводків (за винятком водойм, які знаходяться на території природно-заповідного фонду, риборозплідних господарств, водойм, які мають обмеження щодо їх спеціального використання (питні, технічні тощо), штучно створених ізольованих водойм або їх ділянок, на яких лов (добування) водних живих ресурсів заборонено).

         Таким чином любительське і спортивне рибальство на території природно-заповідного фонду на загальних правилах заборонено, та потребує додаткових норм та порядків вилову, що на даний час на території області не встановлено.

Даними діями порушено ст. 26 ЗУ «Про природно-заповідний фонд України», п.1 Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства, п.3 Положення «Про гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Серетьський».

         Для врегулювання ситуації Інспекція звернулася з листами до управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації, органів місцевої влади та Тернопільської обласної організації УТМР.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці